11-03-2014, 09:26 AM
Bardzo dziękuję za wszystkie rady.
Przeniosłam wszystkie krzaki do domu w połowie września, wtedy faktycznie po tygodniu-dwóch potraciły trochę liści, ale sytuacja się unormowała i później miałam już spokój.
Ja trzymam fikusy w gotowej mieszance, którą stosuję już drugi rok i jak do tej pory sprawdzała się bez zastrzeżeń. Roślinki rosły ekspresowo, a jej przepuszczalność jest moim zdaniem bardzo dobra. Zresztą pozostałe fikusy mają się nieźle.
FidelPatcha napisał(a):A nie jest to po prostu spowodowane zmniejszeniem ilości światła? Ja często co jesień po przeniesieniu roślin do domu zauważam gubienie liści
Przeniosłam wszystkie krzaki do domu w połowie września, wtedy faktycznie po tygodniu-dwóch potraciły trochę liści, ale sytuacja się unormowała i później miałam już spokój.
nicrum napisał(a):Nie jestem pewien ale to mi bardziej wygląda na jakiegoś grzyba spowodowanego przelaniem. Nie chcę tu podważać zdania "guru fikusowego" ale tak mi to wygląda. W jakim podłożu masz tego fikusa.
Mam ze 20 fikusów i wszystkie w czystej akadamie twardej średniej właśnie dla tego żeby nie przelewać (podlewam z góry). Kiedyś miałem właśnie fajnego fikusa ale w ziemi 70% i trochę akadamy i lawy razem 30%. Latem podlewałem 1-2xdziennie. Kiedy nastały chłodne dni fikus wylądował w domu na parapecie, podlewałem 1xtydzień a po miesiącu z liśćmi stało się to co u Ciebie aż po następnym miesiącu padł całkiem. Wywaliłem z doniczki i okazało się że korzenie gniły na potęgę.
Ja trzymam fikusy w gotowej mieszance, którą stosuję już drugi rok i jak do tej pory sprawdzała się bez zastrzeżeń. Roślinki rosły ekspresowo, a jej przepuszczalność jest moim zdaniem bardzo dobra. Zresztą pozostałe fikusy mają się nieźle.