02-07-2015, 04:49 PM
Cytat:Ale za kilka lat już będzie coś się z korą działo na plus. Widać że zakryłeś szczyt drzewka, to dobrze. Będzie napędzać resztę którą będziesz mógł systematycznie formować.
Materiał ciekawy i masz co robić :wink:
Dzięki za dobre słowo. Formowanie wierzchołka to najtrudniejsza rzecz w bonsai i wymaga naprawdę odpowiednich zabiegów. Nasze bonsai to zazwyczaj bardzo młode rośliny. Ich niezwykle aktywny wzrost potrafi zakłócić całą formę i poprzez nieodpowiednie cięcie zatracić zwężanie linii. Dlatego zostawiłem szczyt drzewa, aby dodatkowo zdobywało "papu" i w między czasie ułatwiło mi pracę nad wierzchołkiem docelowym - poniżej. Pozwoli mi to uzyskać ładne zwężenia w górnej części rośliny, która przecież rośnie najszybciej przez co zakłóca proporcje drzewa...
Cieszę się, że zwróciłeś na to uwagę Rafał. Na moim blogu widać wyraźnie wszystkie mankamenty, o których wspomniałeś. Zawsze staram się więc zrobić jak najwięcej zdjęć, aby jak najdokładniej pozwolić na analizę drzewa... Wierzę również, że i film trochę pomógł. Bardzo trudno jest pokazać i przedstawić pracę na drzewie przez internet... Nic nie zastąpi analiza drzewa na żywo.
Na tym etapie najważniejsze było dla mnie doświetlenie rośliny. Teraz najbardziej istotna jest pielęgnacja. W przyszłości czeka ją nasadzenie pod innym kątem i praca nad strukturą...
Poniżej zdjęcia... Czy zgadzacie sie z uwagami Rafała, drogie Koleżanki i Koledzy?