• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Modrzew - bractwo kołkowe
Chciałbym przedstawić historię kolejnego kołka modrzewiowego. Roślina była robiona na warsztatach z Kevinem Willsonem pod koniec 2010r http://www.bonsaiforum.pl/warsztaty-z-ke...0Willsonem

Modrzew długo stał zapomniany u Tomka Sobczaka bo był to okres w którym się przeprowadzałem więc nie miałem czasu nic z nim robić poza obcinaniem przyrostów - dosłownie bo nawet druty były nie zdjęte przez co wiele dobrych gałęzi zrobiło się za grubych i teraz musiały wylecieć.
Kształt rośliny który nadał Kev był satysfakcjonujący sęk w tym że jak się zazieleniła wyglądała jak kulka więc musiałem się zdecydować na ostre cięcia. Nie pasuje mi tak mocno rozbudowana prawa część rośliny. Zmniejszyłem jej ciężar poprawiłem nieco zarastające części martwe ale koledzy nalegali na usunięcie całości zieleni prawej strony i zrobienie dużego kawałka martwego - nie bardzo mi to pasuje widocznie muszę do tej decyzji dorosnąć Smile Poczekam do jesieni z tą decyzją - duży wpływ na nią będzie miał rodzaj nasadzenia po przesadzeniu wiosną do tymczasowego płaskiego pojemnika.
Do usunięcia też jest lewa wędkowata gałąź jeżeli tylko uda mi się ją zastąpić inną ale o tym przekonam się na wiosnę jak wybiją wszystkie pozostawione pąki.

[impeachment=1]Image00001.jpg[/attachment]

Załączone pliki Miniatury

Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości