• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak ubonsaić leśną zdobycz?
Ewo, Bolasowi chodziło o to, że jeżeli np. 5000 tyś. osób w Polsce spodoba się to hobby i każdy pójdzie do lasu nie czytając żadnej książki, nie zbierając żadnych podstawowych informacji z zakresu bonsai ale też i co ważniejsze ogrodnictwa i każdy wykopie chociaż 1 czy 2 drzewka to może uśmiercić tylko za jednym razem do 10.000,00 drzewek. Wiem, że nie było to twoim zamierzeniem i nawet może te sadzonki ci przeżyją ale widzisz ile złego można narobić. Ja nad wykopaniem jednego z drzewek zastanawiałem się ponad 2 lata, zbierałem informację jak się kopie w określonym podłożu, w jakim okresie wykopywać dany gatunek drzewka i czy jest to możliwe od strony technicznej i prawnej. No niestety, ktoś inny nie miał tego problemu i pewnej wiosny podjechał i na "żywca" wykopał tą sosenkę(piękna była i miała ok.30lat przy wys. 50cm) mimo, że widać było, że ostatnie zimy trochę ją osłabiły, rosła na piaskach i nie miała przygotowanego systemu korzeniowego), podejrzewam, że tej operacji u tego jegomościa nie przeżyła(a jeśli tak to chwała dla jego umiejętności ogrodniczych). I dlatego Bolas widząc już ente takie zapytanie na forum( a uwierz, jest ich tu multum) podchodzi do ciebie obcesowo. Czasami ludzie zachowują się tak jakby nie chcieli się już w życiu nic nauczyć. Nie chcą podrążyć tematu, poczytać paru książek, spotkać się z kimś, który już coś wie na ten temat. Fakt to znak czasu ludzie chcą dziś wszystko podane na tacy, zaraz ,teraz bo mi się to podoba. Uwierz przy tak pięknej sztuce jaką jest bonsai to nie przejdzie, ona wymaga ludzi cierpliwych i szukających drogi do dzieła jakim jest bonsai. Dużo z nas niestety chce tylko gotowej recepty.
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości