• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
klon palmowy i pierwsze zakupy
Rozumie że z poradnikiem który stworzyliśmy na tym forum już się zapoznałeś i znasz go na pamięć:http://www.bonsaiforum.pl/poradnik-bonsai-f16.html

Źle zaczynasz. Im mniejsza roślina tym gorzej dla początkującego. Nie dość że praktycznie nic na niej nie poćwiczysz to najprościej w życiu ją zamęczysz a każdy błąd może kosztować roślinę życie. Zamiast kupować rośliny na sralegro rusz 43litery sprzed kompa i znajdź starą szkółkę drzew i krzewów i tam rozejrzyj się za materiałem. Często za 20-40zł można trafić niezły materiał na bonsai który dla szkółkarzy jest odpadem i stoi gdzieś przywalony na szarym końcu. Nasiona sobie odpuść. Książki są dobre ale tego samego nauczysz się w dodatku ze zrozumieniem tylko i wyłącznie na warsztatach.
Zadupie nie oznacza że nikogo nie znajdziesz może się okazać że mieszka obok ciebie całkiem dobry bonsaista ale tego się nie dowiesz bo nie podałeś lokalizacji w profilu. Ja przez wiele lat jeździłem 200km po 3-4h w jedną stronę z roślinami w pociągu więc dla chcącego nic trudnego - ale dziś to strasznie odległe pojęcie.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości