• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pączątki - pierwsze drzewa - prośba o rady i opinie
Witam wszystkich forumowiczów!
Wasze forum odkryłem wczoraj i staram się dużo czytać bo zdaje się, że jest to najlepsze źródło wiedzy jakie dotychczas odkryłem.

Chyba zaczynam się "fiksować" na pkt. bonsai i tutaj przy waszej pomocy chciałbym się rozwijać...

Jestem zupełnie początkujący, ale mimo to pokażę swoje drzewka do konstruktywnej krytyki ;D
Potrzebuje jednak wciąż wiele wskazówek i chciałbym żeby ten temat temu służył.

Jak większość nowicjuszy rok temu kupiłem sobie Ficusa "marchewki" - już widzę jednak , że jest to porażka - mimo to to one mnie zaraziły i stoją na oknie już rok. Nauczyłem się na nich kilku istotnych rzeczy i chyba ten czas nie jest zmarnowany.
Poniżej zdjęcia tego co mam po roku.
Wiem, że popełniłem większość możliwych błędów zaczynając od podstawowego - zły dobór gatunku i wieku rośliny. Mimo to pozwolę im się chyba rozwijać zgodnie z moją wizją.

Tej wiosny jednak spróbowałem zrobić krok dalej i kupiłem dwa cyprysiki.
Cyprysiki przeszły od razu przesadzanie i pierwsze wstępne cięcie. Część gałązek również zadrutowałem już teraz chcąc nadać określony kierunek.
Praca wciąż jest amatorska - i znów śledząc forum okazuje się że popełniłem błędy , no ale jak mówie uczę się.
Co do cyprysików mam kilka pytań.
Sam cyprysik - drzewko chyba nie jest zbyt popularne wśród użytkowników bo tematów na ich temat niewiele, czy to zły wybór?
Drzewka nie są osłonięte przed wiatrem - czy to poważne zagrożenie i muszę coś z tym zrobić?
Mniejsze drzewko celowo ma odsłoniętą część bryły korzeniowej czy to błąd? Mija miesiąc od przycinania a dwa od przesadzenia - nie widać jednak żeby drzewko marniało...
Kwestia zraszania w pełnym słońcu - drzewka aktualnie zreszam codziennie a podlewam co dwa. Czy zraszanie drzewka iglastego w pełnym słońcu grozi porażeniem przez coraz mocniej grzejące słońce?

Dziękuję za wszelkie komentarze i opinie.
Pozdrawiam wszystkich czytających.
Artur

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości