• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
szczepienie gałęzi przez przewierty
Witam
Mało pojawia się na forum informacji na temat technik, które dla nowych adeptów mogą być ciekawe i przydatne w przyszłości. Czasem w jakiejś roślinie brakuje nam gałęzi. Można szczepić różnymi metodami ale chciałbym przedstawić Wam moje doświadczenia w zakresie szczepienia z przewiertem. W mojej pracy kilka razy już wykonałem takie szczepienia z powodzeniem. Pierwszy był buk. Wiosną 2013r. przewierciłem dziurę na wylot w miejscu gdzie była częściowo zabliźniona rana po wyłamanej gałęzi. Po zabezpieczeniu taśmą pączków gałązka przeszła na wylot i została unieruchomiona a rany zabezpieczone twardą pastą. Tak pozostawiona była na swobodny wzrost.

Wiosną 2014r. otwór był już częściowo zaczopowany przez wzrost grubości gałęzi ale jeszcze nie było mowy o odcinaniu. W międzyczasie malutką gałązkę zaszczepiłem na innej grubszej. Cały rok trwał dalszy swobodny wzrost zaszczepionych gałęzi.

W roku 2015 na wiosnę było już widać, że otwór został zatkany i nie ma już przepływu wzdłuż gałęzi a asymilaty zatrzymują się przed pniem i trwa już proces zrastania się tkanek gałęzi i pnia (jak w modelu dr Shigo - można znaleźć grafiki w necie).

Na początku lipca gałązka została odcięta i bez problemu daje sobie radę.
    .
Podobną technikę zastosowałem na modrzewiu u klientów w ogrodzie gdzie był długi prosty odcinek pnia. Przez 2 lata zapuszczałem gałęzie, żeby mieć co szczepić. Wiosną kiedy rozpoczynała się już powoli wegetacja zabezpieczyłem pędy i pączki folią i taśmą klejącą, wywierciłem otwory o odpowiedniej średnicy i przeciągnąłem gałązki. Unieruchomiłem je drutem a otwory zabezpieczyłem pastą.

Obecnie gałązki już wypełniły otwory bo przy swobodnym wzroście przyrost jest duży. Będę dorzucał zdjęcia jak dalej się to rozwija.
Pozdrawiam
Rafał Wodzicki
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.niwaki.com.pl">www.niwaki.com.pl</a><!-- w -->
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości