• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podocarpus usycha - pomocy :(
Na wielu stronach anglojęzycznych piszą, iż ta roślina woli gleby kwaśne lub neutralne, toleruje również lekko zasadowe. Natomiast przy okazji innego wątku pisałem że odstana woda zwiększa ph, u mnie nawet do 8,5 po kilku dniach - a to już zdecydowanie za dużo. Podlewanie systematycznie taką wodą zmienia też z czasem ph samego substratu. Dlatego może należałoby pomyśleć o jej (wody) zakwaszeniu. Jak masz wątpliwości to kup ph-metr płynów, na allegro są takie za ok 40 zł i to całkiem dobre. Na stronie intern wodociągów powinna z kolei być informacja o ph wody w Twoim miejscu zamieszkania, więc od razu można sprawdzić czy ph-metr dobrze działa. Do zakwaszania używałem octu jabłkowego z Biedry ok 6% w dawce 5 ml na 2 l wody daje ph wody ok 6-6,5. W tej chwili kupiłem PROAQUA od Intermag-a - zobaczymy jak się sprawdzi, chodzi bowiem nie tylko o obniżenie ph roztworu ale także o "zniwelowanie" działania substancji, które go podnoszą. Ale że nie jestem chemikiem więc reszty wyjaśnień musisz poszukać w necie. Smile
BTW ta mieszanka wygląd hmm... trochę masakrycznie samo błoto, może mieć po prostu za mokro
Paweł Dembek
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości