09-30-2015, 08:28 PM
Na wielu stronach anglojęzycznych piszą, iż ta roślina woli gleby kwaśne lub neutralne, toleruje również lekko zasadowe. Natomiast przy okazji innego wątku pisałem że odstana woda zwiększa ph, u mnie nawet do 8,5 po kilku dniach - a to już zdecydowanie za dużo. Podlewanie systematycznie taką wodą zmienia też z czasem ph samego substratu. Dlatego może należałoby pomyśleć o jej (wody) zakwaszeniu. Jak masz wątpliwości to kup ph-metr płynów, na allegro są takie za ok 40 zł i to całkiem dobre. Na stronie intern wodociągów powinna z kolei być informacja o ph wody w Twoim miejscu zamieszkania, więc od razu można sprawdzić czy ph-metr dobrze działa. Do zakwaszania używałem octu jabłkowego z Biedry ok 6% w dawce 5 ml na 2 l wody daje ph wody ok 6-6,5. W tej chwili kupiłem PROAQUA od Intermag-a - zobaczymy jak się sprawdzi, chodzi bowiem nie tylko o obniżenie ph roztworu ale także o "zniwelowanie" działania substancji, które go podnoszą. Ale że nie jestem chemikiem więc reszty wyjaśnień musisz poszukać w necie.
BTW ta mieszanka wygląd hmm... trochę masakrycznie samo błoto, może mieć po prostu za mokro
BTW ta mieszanka wygląd hmm... trochę masakrycznie samo błoto, może mieć po prostu za mokro
Paweł Dembek