• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jałowiec, przycinanie po zimie.
Panowie, jeżeli się mylę to mnie poprawcie, warsztaty są podstawą i najważniejsze w bonsai- święta racja, z całą pewnością nic nie daje tyle co rozmowa, praca i porady pod okiem doświadczonej osoby prowadzącej warsztaty. Na pewno konkretna roślina omawiana na warsztatach zostanie potraktowana w najlepszy możliwy sposób. Według mnie, równie ważny jest jednak powód dla którego zakłada się fora dyskusyjne- czyli dyskusja z osobami których łączy wspólna pasja. Osobami o rożnym poziomie doświadczenia i wiedzy. Oczywiste jest, że najczęściej osoby mniej doświadczone pytają osoby bardziej doświadczone w danej materii o pomoc i radę- i tak się właśnie dzieje w większości wypadków na forum (skraje sytuacje i pytania debilne pomijam). Po to jest forum racja? Aby się pytać, wymieniać doświadczeniami i poglądami w obrębie tematu których interesuje zebranych na forum ludzi. Bonsai łączy w sobie dużo skomplikowanych ale i interesujących dzidzin, choć niestety nie często pojawia merytoryczna dyskusja na poziomie. Jak sam Pan Pietraszko zauważył, temat przycinania jałowca jest interesujący. Zapewne rządzą nią też pewne zasady i reguły, co robić a czego nie i kiedy, choć jak napisał Bolas zawsze zależy to od konkretnej rośliny i nie jest dalej sprawą łatwą i jednoznaczną. Apelując do doświadczonych osób na forum ośmielę się zadać pytanie (mam nadzieję że konkretne i merytoryczne). Mam jałowca chińskiego i chce pracować nad zagęszczeniem zieleni. Młoda roślina z niewielką ilością gałęzi. Jak go poprowadzić w temacie cięcia zieleni? Ciąć często młode przyrostu, czy zapuścić roślinę dłużej i wycinać więcej a rzadziej? Jak pokierować wzrostem rośliny aby stawała się coraz silniejsza a nie osłabiona i bez wzrostu? Uważam, że ta kwestia wpasowuje się w tematykę dyskusji. Zachęcam i proszę o pomoc doświadczonych członków na forum- nawet Pana Grochowskiego Big Grin Za zbyt obszerny post i offtop przepraszam.
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości