02-13-2016, 10:40 PM
Sonix napisał(a):Z tego co się dowiedziałem od sprzedawcy:A więc jednak wyszło szydło z worka i sprzedawca przyciśnięty bąka coś tam o 10*C, a wcześniej polecał do trzymania w mieszkaniu?
"Wiąz na zimę nie zrzuca wszystkich liści. Wszystko zależy jednak od temperatury zimowania. Byłem oglądać drzewko wygląda dobrze. U nas stał w temperaturze ok. 10*C więc się trochę prześwietlił. Ma jednak bardzo dużo nowych pąków, jak tylko się ociepli, bądź trafi do pomieszczenia zaraz puści młode listki. Aktualne foto w załączniku. "
Czyli do marca pasowało by go przetrzymać w tych 10*C, w jakimś nieogrzewanym , nasłonecznionym pomieszczeniu.
Powiem szczerze, że bardzo mi się podoba. Może nawet nie oddam go żonie
Poniżej real foto, zrobione dzisiaj.
Jak będzie miał chłodno, pomieszczenie nie musi być nasłonecznione. Im chłodniej tym światła może być mniej. Jakby był całkiem uśpiony i w stanie bezlistnym to w temp. około zerowej przezimuje nawet bez światła.
To, że się tylko "trochę prześwietlił" to niespecjalna pociecha, lepiej by było gdyby miał chłodniej i prześwietlił się nawet całkowicie.
No, ale skoro coś Ci się tak bardzo podoba w tym sztampowo-marketowo po chińsku pokręconym drzewku i się napaliłeś?