• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
OBI tak to robi...
Dzięki za odpowiedzi Smile
Więc znam już odmiany dwóch drzewek, szukam odpowiedzi na trzecią Smile
Przez moment zastanawiałem się, czy to nie będzie serissa, bo "trochę" podobne listki, ale rosną "w parach" nie po cztery sztuki...
Muszę szybko znaleźć odpowiedź, bo oprócz odpadania liści, jest kilka z poczerniałymi końcówkami. Przy serissie wyczytałem że to od przelania - jak kupowałem dwa tygodnie temu, podłoże było chyba rzeczywiście zbyt wilgotne i w ogóle w tragicznym stanie. Dlatego szybką przeprowadzkę miały drzewka. Oczywiście staram się jak najmniej podlewać (co 4-5 dzień) gdy akadama pod wierzchnią warstwą utraci wilgotność, więc wątpię żeby to była wina przelania u mnie. Raczej obstawiam że jest to objaw stresu i przesadzenia, z lekką przycinką. Zobaczymy co będzie dalej, za 2-3 tygodnie powinno wszystko wrócić do normy.

Za to ligustr i wiąz przyjęły się dobrze - powoli pojawiają się pierwsze pąki. Wszystkie drzewka w temperaturze 21 stopni, pod świetlówką T5 39W 8500K (sylvania grolux).

Do Akademii na bank zawitam i domyślam się, że będą dużo lepsze niż te z obi. Największy problem pewnie będzie z wyborem, przy większej ilości - ale na bank znajdę "to jedno drzewko, które przemówi do mnie" Smile

Tak przy okazji - czy z funduszem 100-150zł jest sens jechać? Czy lepiej odczekać jakiś czas i uzbierać więcej? Wiem że im większa kasa, tym lepsze i dojrzalsze drzewko - ale chodzi mi o to, czy w tej cenie dostanę wstępnie uformowane o grubszym od ołówka pniu, czy raczej na "sadzonkę" mi tylko starczy?

Pytam, bo nakręciłem kumpla z roboty na wspólny wypad do Akademii w przyszłym tygodniu Wink
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości