• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proszę o pomoc, mój bonsai chyba umiera
Witam, Zwracam się z ogromną prośbą czy ktoś może pomóc przy diagnozie mojego bonsaia.Tak w skrócie postaram się opisać co się dzieje.Drzewko dostałam na prezent w grudniu 2014r,kupione w leroy merlin.Pierwsze zrzucił wszystkie liście, dopiero na wiosnę wypuścił nowe, uznałam,że to normalne,w lecie było wszystko dobrze.Zaczął chorować na jesieni,znów zrzucił wszystkie liście, na opadających liściach pojawił się dziwny szarawy nalot, to samo na wierzchu korzeni wystających z doniczki.Czytając internet postanowiłam go przesadzić,uznałam że może ma złą gatunkowo ziemię,lub jest z grzybem, czy pleśnią.Przesadziłam go tydzień temu w ziemię specjalna do bonsai,korzystałam z filmiku na youtubie robiąc to,więc myślę że zrobiłam to prawidłowo.Zakupiłam środek grzybobójczy z Substral Saprol,ale jeszcze go nie użyłam, chciałam chwile odczekać.A mój bonsai ma się coraz gorzej,mam wrażenie że nie pobiera wogóle wody i gnije.Podlewałam go z 3 razy w tym tygodniu, wydawało mi się że w umiarkowanych ilościach.Dziś opadły ostatnie żywe listki , które odbiły gdzieś u podstawy, nie były zeschnięte, a miekkie i opadnięte.Proszę niech ktoś mi coś poradzi, chcę go uratować.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości