• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
pierwsze bonsai
witam wszystkich mam kilka pytan odnosnie sztuki bonsai i pomyslalem ze najlepiej bedzie zapytac fachowcow o zdanie Wink

bonsai zainteresowalem sie jakis rok temu, trenuje sztuki walki i miedzyinnymi interesuje sie takze japonskimi co za tym idzie co za tym idzie pociagaja mnie takie zainteresownia jak chociazby cwiczenie tai chi badz tez wlasnie pielegnacja sztuki bonsai(jednym slowem cos co relaksuje a takze przynosi satysfakcje).

pierwsze bonsai dostalem od swojej dziewczyny na swieta (wiaz drobnolisty 17 lat) jednak niestety nie mialem jeszcze wystarczajacej wiedzy na ten temat i niewiedzialem ze drzewko zakupione w obi zazwyczaj trzeba przesadzic gdyz sa one trzymane w slabych warunkach i zazwyczaj sa takze slabej jakosci, po jakims pol roku moje bonsai calkiem uslchlo i poprostu "zdechlo"(dolacze zdjecie).
kolo mojej miejscowosci jest bardzo duzy sklep z bonsai,maja wielka chale a na niej kolo paru tysiecy egzemplarzy niektore nawet kolo 15000 fr .
no wiec ogladajac te wszystkie drzewka jeszcze bardziej mnie to wciagnelo,kupilem ksiazke i pare doniczek jednak zeby doznac jeszcze wiekszej satysfakcji postanowlilem drzewka zrobic sam wiec kupilem sadzonki tuji i jalowca.wiem ze tuja slabo sie nadaja na bonsai i byc moze wgl zle dobralem roslinki do oczekiwanego stylu no ale wlasnie po to jest to forum Smile. chcialem wyslac zdjecia drzewek i zaczerpnac opini,czy drzewka ktore zrobilem "wyjda na ludzi" i jak waszym zdaniem wgl to wyglada...byc moze ktos napisze ze bylem zbyt brutalny odrazu formujac i drutujac ale jestem raczej niecierpliwa osoba ;P (wiem ze w bonsai to bardzo wazne zeby jednak byc cierpliwym XD) ale pozatym nie sadzilem ze wgl cos z tego bedzie i ze drzewka sie przyjma.a a drutowanie tez nie poszlo mi najlepiej z racji iz dobralem zly drut, mam zamiar kupic nowy i poprawic blad(moze to wygladac troche chaotycznie Big Grin
bardzo mi zalezy na powaznych odpowiedziach typu " a no wiesz w sumie to teoretycznie jak sie przyjely to cos z tego bedzie(badz tez nie ;P)" lub jezeli drzewka wgl dadza rade wyrosnac to czy style ktore wybralem wgl pasuja czy bedzie to wygladac w przyszlosci smiesznie a raczej nieodpowiednio do bonsai.
za wszelkie odpowiedzi i poswiecony czas bardzo dziekuje, podkreslam ze kontakt z bonsai mam dopiero od niedawna wiec moge byc totalnym laikiem oczywiscie za negatywne komenatrze z ktorych uzyskam jakies informacje na temat tego co zrobilem tez bede bardzo wdzieczny Smile style ktore chcialem osiagnac to moyogi(celowo wygiety w bok oraz fukinagashi. pozdrawiam

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości