• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Drzewko kupione w markecie budowlanym "O**"
Co do podświetlania to tak jak napisał Kannen. Drzewko tak jak człowiek musi mieć odpoczynek w nocy. Podstawa biologii - fotosynteza (chociaż pewnie dzisiaj dzieciaki żeby zaliczyć ten dział muszą po prostu pokolorować kwiatek)
Co do gleby, to z reguły marketowce posiadają najgorszą opcję z możliwych, a do tego zbitą bryłę korzeniową. Twoje drzewko jest w złym stanie, więc w chwili obecnej normalne przesadzenie odpada.
Osobna kwestia to robaczki. Jak kupujemy krzaczorka w markecie to nie zastanawiamy się czy, a jakich dodatkowych gości przynieśliśmy.
Sprzedam Ci mój patent na drzewka z marketu: Od razu po przyniesieniu podlewam przez zanurzanie. Trzymam drzewko 10-15 minut w ten sposób, aby lustro wody było tak z dwa cm nad poziomem ziemi. Wodę zlewam z wszelkimi dodatkami. Wyjmuje bryłę korzeniową i wrzucam do większej doniczki z dobrym drenażem. Po bokach obsypuję przepuszczalne podłoże (najlepsza będzie akadama; lawa czy pumex też dają radę, chociaż pumex ma tą wadę, że jest lżejszy od wody i pływa przy zanurzaniu). Przygotowane tak drzewko dochodzi do siebie przez rok-dwa i dopiero wtedy myślę o zmianie doniczki. Oczywiście z racji, że mamy do czynienia z ubitą warstwą po bokach której woda spływa bez problemu kolejne podlewania też przez zanurzanie.
Doniczką się nie przejmuj, ja bym na twoim miejscu ją wyrzucił. Imitacja kamienia jest zrobiona z jakiegoś cementu i przyklejona do doniczki nie wiadomo czym. Cement zazwyczaj zawiera wapno wydostające się z niego przy podlewaniu. Oczywiście dla 90% drzewek taka kuracja wapniowa nie jest wskazana.

A i podlewanie. Drzewka indoor to po prostu drzewka z cieplejszych klimatów, które w inny sposób niż nasze przechodzą okres zimowy (temperatura). jednak często w danym klimacie wiąże się ona z pora suchą. Czyli aby dać drzewku w pełni odpocząć należy oszczędniej podlewać.
Pozdrawiam
Miecek
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości