• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wiąz drobnolistny - początek przygody z bonsai (laik)
Witam Wszystkich. Mój pierwszy post.

Na wstępnie wspomnę, że jestem kompletnym laikiem w dziedzinie bonsai.

Od 8 lat w moim domu gości wiąz drobnolistny. Nigdy go nie pielęgnowałem profesjonalnie, przez co oglądając drzewka na tym forum stwierdzam, że jest bardzo zaniedbane.

Drzewko nie zimowało nigdy. Ostatnie okresy letnie wynosiłem do ogrodu, natomiast pozostały czas spędzało w domu w temp. pokojowej.
Nie wiem czy się da oraz czy potrafię wyciągnąć z niego formę bonsai. Bardzo Was proszę o wyrozumiałość do mnie. Liczę na Waszą pomoc cenne rady i sugestie jak powinienem się odpowiednio zaopiekować teraz drzewkiem.

Wiąz kupiłem w czerwcu 2008 r. na prezent dla mamy. Przez te lata roślina żyła na podłożu organicznym w postaci ziemi uniwersalnej w warunkach pokojowych. Naprzemiennie zrzucał wielokrotnie liście w ciągu roku, myślę spowodowane przesuszaniem podłoża. Niergularne podlewanie i niedbanie o roślinę. Sam nie wiem dlaczego nie zająłem się tym fajnym drzewkiem od strony kompetentnej do tej pory.

Na początek chciałbym rozpocząć 3 wątki. W tym wątek 2) i 3) są bardziej pilne. Proszę o pomoc. Liczę na cenne rady.

1) Wyczytałem, że idealne podłoże do niego będzie mieszanka nieorganiczna w postaci akadama:bims:zeolit (7:2:1). Zaopatrzyłem się już w te składniki i mam zamiar czekać z przesadzeniem do wczesnej wiosny (początek marca?). Dlatego mam nadzieję z waszą pomocą się do tego solidnie przygotować. Czy to w ogóle bezpieczne i racjonalne przejście z podłoża organicznego na nieorganiczne? Czy korzenie powinienem podczas przesadzania wytrzepać dokładnie z ziemi i na ile przyciąć korzenie.

2) Natomiast mamy grudzień. Chyba jest to dobry pomysł na odpowiednie przycięcie drzewka. Jestem gotów pousuwać większość pobocznych gałązek. Spróbować uformować roślinę bliżej stylu bonsai.

3) Czy spróbować przezimować drzewko w chłodnej i zacienionej suterynie? Czy to dobry pomysł skoro nigdy nie zimowało, i czy nie jest za późno na rozpoczęcie tego procesu.

Dołączam dwa zdjęcia drzewka z czerwca 2008 i obecne.
Dziękuję za wszelka pomoc. Pozdrawiam

Załączone pliki Miniatury

Pozdrawiam
Sławek
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości