• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wiąz drobnolistny - początek przygody z bonsai (laik)
Mieszanki nie mam jeszcze zrobionej, w oddzielnych workach mam akadamę, bims i zeolit. Na razie nic nie robię. Zastanawiam się nad odpowiednią mieszanką z ziemią. Pewnie na ten moment każda będzie lepsza od obecnej bo zatrzyma więcej wody.
Tomku proponujesz stosunek (ziemia:akadama:bims:zeolit) 10:7:2:1, a może połowę całej mieszanki niech stanowi ziemia? 5:7:2:1 Drzewko stoi w pokoju w temp ok. 22 stopni C. Pokój jest jasny ale nie padają na niego bezpośrednie promienie. Puszcza nowe listki ale jest w słabej kondycji. Czy wyniesienie go na klatkę schodową (od 10 do 15 st C) przy oknie północnym pomoże mu trochę odpocząć przed wiosną?
Podczas wiosennego przesadzania nie będę robił cięcia strukturalnego. Skupię się na tym sezonie na odbudowie kondycji drzewka, pozostawiając podczas cięcia główne gałęzie (6/7 sztuk). Pytanie czy takie grube gałęzie mogę drutować i naciągnąć na odpowiednie miejsce? Jakie i jakiej grubości druty powinienem używać?

A plany na sympatycznego malucha odłożę na przyszły sezon. Przede wszystkim muszę do tego dojrzeć :wink: ale też przygotować się, bo trochę czytam i zaczynam rozumieć o co w tym wszystkim chodzi. Bo w tej chwili drzewko bez doniczki mam 60cm, a aby iść w stronę formowania bonsai przy tej grubości pnia pewnie 30cm to maks, a i tak sądzę większość z Was zrobiła by mniejsze.

Dziękuję Wam za dotychczasowe odpowiedzi, są dla mnie wsparciem.
Pozdrawiam
Sławek
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 8 gości