• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Modrzew 03
nie mowie, ze ja mam racje, ale pierwsza mysle jest taka, ze galezie wierzcholkowe ida w kierunku swiatla czyli sa skierowane ku gorze. galezie dolne srodkowe inna kwestia, zauwazylem, ze nawet w naturze modrzewie tak rosna, galezie w poziomie, wierzcholkowe w gore.
Kazdy interpretuje swoja rosline inaczej, natomiast odwzorowanie natury w przypadku modrzewi wg mnie jest nieprawidlowe nawet u tych bardziej doswiadczonych bonsaistow. Zauwazylem ta tendencje u wielu osob, ostatnimi czasy na jakis warsztatach mauro stemberger uformowal tak wszystkie rosliny, wszystko szlo do dolu, podobnie bylo chyba z Bjornem.
Moze wypowie się ktos inny, czesto spotykam sie z taka interpretacja roslin, ze gdy galezie wierzcholkowe sa skierowane w dol jest to nieprawidlowe, na logike to stwierdzenie jest prawdziwe - roslina rosnie w kierunku swiatla, nic jej tam nie blokuje, wiec dlaczego miala by rosnac w dol?
p.s. Nie chce zebys odebral to jako atak czy negatywna opinie, szukam po prostu wytlumaczenia na ta sytuacje.
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości