• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ficus Microcarpa pytania
Cześć
Nikt nie odpisuje bo niektórym pewnie się już nie chce.
Fikus z marketu jest marnym materiałem na bonsai. Niemniej postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania.
1. Przeważnie kilka tygodni, jednak w przypadku fikusa z marketu dał bym mu rok. Sam mam fikusa kupionego w Auchan i po pierwszej zimie zrzucił prawie wszystkie liście, gałęzie też niektóre poszły da da. A był nawet doświetlany... Uratował go ogródek i pełne słońce podczas tego sezonu. Teraz stoi w domu i nie wiem czy przeżyje.
Próbowałem uratować fikusa kolegi - też z marketu, drogi - za drogi!
Dostałem go w stanie prawie agonalnym. Niestety wylądował w koszu.
BTW: był w takiej samej doniczce.
2. Proponuję najpierw poczytać jak uprawiać fikusa, podciąć go trochę i zobaczyć w jakich miejscach wypuszcza nowe listki itp.
Jak już będzie toto odpowiednio zagęszczone wtedy drutować. Czyli drutowanie w Twoim przypadku +/- minimum za 3 lata.
3. Patrz wyżej. Znam ludzi co najpierw drutują całe drzewko, a potem ciachają co nie pasuje (razem z drutem).
4. Wydaje się że doniczka jest ok. Ziemie bym wymienił, korzeni nie ruszał. Ziemia do bonsai to pic na wodę foto montaż. Poszukaj sobie w jakich mieszankach ta roślina najlepiej rośnie. Ja mam zwykłą ziemię z perlitem i wermikulitem.
5. Kilka uwag: roślin po przesadzeniu nie nawozimy. Na zimę też bym tego nie robił. Uważaj z nawozami płynnymi (przenawożenie, przypalenie korzeni itp.).
Jeżeli podłoże jest organiczne to nawozimy... jak widzimy że roślina tego potrzebuje - widzimy że są początki chlorozy, liście robią się mniejsze, wyhamowała z wzrostem. Po przesadzeniu pierwszy nawóz dałbym po około 2 latach. No chyba że wcześniej zauważył bym objawy jak wcześniej.
W podłożach nieorganicznych nawozimy ok 4 tygodnie po przesadzeniu (oczywiście zgodnie z wymogami dla każdego gatunku)

Wiesz, wiem że fora są po to żeby pytać, ale podobnych tematów jest na forum pełno. Trzeba tylko sobie zadać trochę trudu, poszukać i poczytać. W bonsai nie ma gotowych odpowiedzi a tym bardziej nie ma nic na szybko.

P.s.
Co się komu podoba ale ja bym ciachnął te dwa korzenie odstające do tyłu (drugie zdjęcie).

P.s. 2
Co Ci się w tym drzewku podoba?
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości