• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
kilka pytan i dylematow
Witam wszystkich forumowiczów!
Wiem ze podobnych postów "było dużo" ale nie zawsze znajdzie sie to czego szuka, wiec zaczynajmy:

1. Utrzymuje sie ze na poczatek dobry jest ficus, bylem dzis w marketach i drzewek bylo bardzo nie wiele, ale ficusy znalazlem.. tyle ze wogole mi sie one nie podobaja. owszem mozna znalezc w internecie zdjecia jakis smukłych, ladnie ukształtwoanych, ale to rzadkosc.

2. Czy zamiast ficusa, moze byc zelkova? upatrzylem sobie taka calkiem ladna sztuke na allegro: http://www.allegro.pl/item243004449_bon ... domu_.html Co o nim myslicie ? jak cena ? czy wogole na allegro oplaca sie zamawiac ?

3. Wiem rowniez ze kupno nasionek to pic na wode fotomontaz... a sadzonki ? mi widziala sie sadzonka Klona Palmowego: http://www.allegro.pl/item242301879__bo ... staw_.html Zestaw pewnie tez lipa ? Czy konieczne jest hodowanie tego klonu outdoor ?

4. Chcialem zaznaczyc ze mieszkam w bloku, nie mam ogrodka, wiec jako outdoor zostaja mi parapety ew. balkon Very Happy

5. Jaka ksiazke polecacie dla poczatkujacych, traktujaca bonsai od strony technicznej a nie artystycznej ?

6. Jakie drzewko iglaste polecacie do hodowania? latwe do utrzymania itp. ?

7. I ostatnie pytanie bo troche mam niejasnosci co do sztuki bonsai: Czy miniaturyzacja jest mozliwa przy kazdym gatunku drzewa ? i czy jest ona zawsze spowodowana przycinaniem/drutowaniem ? przykladowo jakbym wzial sobie jakas mlodzitka Lipe zza bloku, i wsadzil w doniczke, i przez kilka(nascie/dziesiat) lat ja przycinal itp to bedzie miala 50cm wysokosci?? Zastanawia mnie tez kwestia lisci/igiel. czy mimo wieku drzewka zawsze beda male ? a nie takie jak wystepuja u normalnego drzewa tego wieku.

Pozdrawiam

PS. WYLACZCIE MOZLIWOSC PISANIA JAKO GOSC - POZBEDZIECIE SIE BOTÓW

MOD: proponuję stosować się do regulaminu- również jako gość. Pozbywajac sie botow tez bys nic nie napisal a zarazem nie rozwiazalibysmy twoich porblemow.
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości