• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ficus Ginseng Bonsai - Właśnie kupiłem...
Keramzyt na dnie doniczki to zły pomysł. Warstwa grubszej frakcji czegokolwiek na dnie doniczki powoduje, że górna, drobniejsza warstwa jest bardziej nasiąknięta wodą, niż gdyby tej warstwy nie było. Czyli jest dokładnie odwrotnie, niż to co często jest rekomendowane i odwrotnie niż to na co wskazuje zdrowy rozsądek.
"Przepłukiwanie podczas podlewania", to po prostu podlewanie aż do przelania. Intensywność przelania powinna być dostosowana do potrzeb i warunków. Zimą, kiedy drzewko stoi w domu a podstawka ma ograniczoną pojemność, przelewam mniej. Wiosna, latem i jesienią, kiedy drzewo stoi na zewnątrz mogę sobie pozwolić na 'sowite' przelewanie. Czyli woda się leje spod doniczki, a ja dalej sobie podlewam i podlewam Smile
Przez zimę nie uzbiera Ci się w ziemi tylko związków wapnia żeby stanowiło to problem, a na wiosnę wszystko można wypłukać.
'Kąpiel' drzewka jest bardzo dobrym sposobem na podlewanie, ale dla mnie zbyt pracochłonnym. Nie mogę sobie pozwolić na moczenie wszystkich doniczek w pojemniku z wodą. Mam ok 40-50 drzew. Niektórzy mają ich setki. Wtedy wąż i podlewanie do przelania (najczęściej wodą z kranu) to jedyna opcja.
Ja również nigdy nie korzystałem z podstawek z keramzytem - nie było potrzeby.
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości