• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mój bonsai
KaSyX napisał(a):No że ficus to wiedziałem tylko chodziło mi o odmianę. Znalazłem w końcu. Może komuś się przyda później. Jest to Ficus microcarpa Ginseng typu S.

@Poso dlaczego podłoże do wymiany ? Nawożę je teraz 1x na 2 tygodnie. od początku wiosny... konieczne to ?

Nie do końca rozumiem. Ficus microcarpa - OK ( dosłownie ficus tępy", Gingseng - wiesz co to słowo oznacza? Wujek google by ci nawet powiedział że to w dosłownym tłumaczeniu to rzeń-szeń - bardziej nazwa handlowa od kształtu "podkładki" na której masz szczepienia ficusa. Ale typ??!! Pierwsze słyszę żeby rośliny były tak klasyfikowane żeby jeszcze typ podawać. A tym bardziej jakiś typ "S". Może to być co najwyżej nazwa handlowa.

To że nawozisz go 1 x 2 tygodnie nic nie oznacza. Proponuje poczytać więcej o bonsai - tylko tak solidnie a zobaczysz różnicę. Ja sam tak zaczynałem jakieś 4 miesiące temu i mam innego ficusa - a bardziej marchwekę.. i nie jestem jakoś z tego szczególnie dumny. Ale za to wdzięczny jestem tej roślince i osobie która mi ją dała za to że przejrzałem na oczy i złapałem bakcyla choć dopiero zaczynam raczkować w tej sztuce.
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości