12-05-2017, 07:20 AM
Mam jednego od orzeszka ma już dobre 15lat ale od 6lat nawet na niego nie spojrzałem ani nic nie przyciąłem. Nie wiem jak wygląda i nawet nie bardzo mnie interesuje rośnie sobie samopas gdzieś na działce w niedostępnym miejscu nie mam po prostu na niego czasu. Może kiedyś go wykopie jak się da ale pewnie zaatakowany przez mączniaka i nieprzycinany zdziczał totalnie.
Tak się składa że orzechy dębu wysiewa się na początku kwietnia. Twoje już mają liście a w parku już dawno dęby są bez. I tu masz największy problem bo musisz swojego dęba przygotować do spoczynku zimowego czyli jakiś miesiąc obniżania temperatury i 3m-ce trzymania w mrozie. Potem stopniowe ocieplanie i może uda ci się go obudzić do działania. No i jak nie masz ogrodu lub balkonu to zapomnij o trzymaniu go w domu.
Tak się składa że orzechy dębu wysiewa się na początku kwietnia. Twoje już mają liście a w parku już dawno dęby są bez. I tu masz największy problem bo musisz swojego dęba przygotować do spoczynku zimowego czyli jakiś miesiąc obniżania temperatury i 3m-ce trzymania w mrozie. Potem stopniowe ocieplanie i może uda ci się go obudzić do działania. No i jak nie masz ogrodu lub balkonu to zapomnij o trzymaniu go w domu.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk