• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Doświetlanie led- pytanie
Doktor napisał(a):Panie Józefie, proszę zebrać moje wypowiedzi do "kupy" i wskazać gdzie napisałem, że wystarczy rośliny oświetlać zielonym światłem. Bo ja, to już nie wiem o co Panu chodzi...
Po pierwsze chodzi mi o to, aby nie epatować tu egzotycznym parametrem PPFD, bo to nie jest forum naukowców od uprawy zioła w podziemiach.
Po drugie chodzi mi o to, aby w wypadku konieczności doświetlania roślin bonsai robić to w miarę ekonomicznie i przy tym korzyścią dla roślin.
Czyli jeżeli doświetlać, to takim źródłem światła które w swoim spektrum posiada jak najwięcej barw z zakresu niebieskiego i czerwonego, a jak najmniej barw z zakresu zielonego, żółtego pomarańczowego. A to dlatego, że energia wydatkowana na wyemitowanie światła zielonego, żółtego, pomarańczowego idzie w przysłowiowy "gwizdek", jest w znikomym stopniu wykorzystywana przez rośliny.
Jako najbardziej dostępne i sprawdzone w amatorskim zastosowaniu źródłem światła widzę tu świetlówki z poszerzonym spektrum do celów akwarystycznych.

Doktor napisał(a):Mogę napisać jeszcze raz.
Najbardziej interesującym nas parametrem przy wyborze lampy jest PPFD na danej wysokości/odległości od lampy. I nie ma znaczenia to, czy światło będzie białe, czy fioletowe. Czy się Pan z tym zgadza?
Pod warunkiem, że "jest się w temacie", że się wie co to jest PPFD i uwzględni się również inne parametry lampy, w szczególności PPFD/W, no i wreszcie pod warunkiem, że PPFD lampy jest wyspecyfikowane, co jest raczej rzadko spotykane.
Poza tym absolutnie nie zgadzam się z tym, że "nie ma znaczenia czy to będzie światło białe, czy fioletowe", a to z powodu o którym wspomniałem wyżej, czyli jeszcze raz, znaczna część energii wydatkowana na emisję światła białego nie będzie przez rośliny wykorzystana, a tym samym dla uzyskania podobnego poziomu PPFD potrzeba jest wydatkować więcej energii.
Jak duże to mogą być różnice?
Szacunkowo powiem, że jeżeli na uzyskania pewnego poziomu, niech już będzie że tego PPFD potrzeba 1 W mocy pobranej przez diody czerwono niebieskie, to już 5 W przez zwykłą diodę białą lub świetlówkę i 25 W przez tradycyjną żarówkę.

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości