01-25-2018, 07:41 PM
Silver napisał(a):Fajne masz to " bonsai " . Może jakaś wystawa?
Oczywiście, nawet już wygrałem kilka konkursów, ponoć najpiękniejsze listki jakie widzieli
@Rafał Pater dzięki za udzielenie odpowiedzi.
@Włodzimierz Pietraszko dziękuje za wyczerpującą wypowiedź, chyba najbardziej rzytelna.
@Bolas doskonale wiem, że bonsai to nie rodzaj drzewa, a sposób jego kształtowania. Nazwalem te moje trzy listki bonsai z dwóch powodów. Pochodzą one z drzewka, które było ukształtowane na wzór bonsai, po drugie chce z niego zrobić bonsai, a to jest forum o bonsai dział dla początkujących. W dodatku wrzucanie wszystkich do jednego worka nie jest dobrym rozwiązaniem. To, że jedna osoba nie poradzi sobie z czymś nie oznacza, że druga też. Podam to na prostym przykladzie. W szkole nauczyciel matematyki wstawił mi ocene niedostateczna, ponieważ zrobiłem całe obliczenia w pamięci, lecz on stwierdził, że skoro on tego nie potrafi to ja tym bardziej. On po studiach matematycznych zajmował się matematyka od jakiś 30 lat, ja uczyłem się tego kilku lat. Morał z tej historii w stosunku do prowadzenia bonsai moze pan sobie wyciągnąć sam.
Do wszystkich, którzy włączyli się w "dyskusję", bo to już się przeradza w kłótnie. Jedni mają problem, bo ja nazwałem sadzonke bonsai, drudzy mają pretensje, bo komuś się nie podoba, że początkujący podejmuje się cięzkiego zadania, natomiast trzeci mają pretensje o to, że Ci drudzy mają pretensje. Po co to wszystko? Nazwałem, to nazwałem(dlaczego tak wyjaśniłem wcześniej), można było najwyżej zwrócić uwagę o złe nazewnictwo, a nie od razu szydzić ze mnie. To, że podjąłem się cięzkiego zadania to akurat wyłacznie mój problem. Jak mi się uda super, jak średnio mi wyjdzie, też super, będę nabierał wprawy i uczył się na błędach, to też nauka. Jak sie nie uda? No cóż, trudno będę miał fajne doświadczenie, nikomu nie powinno przeszkadzać, że źle to zrobiłem, będzie stało u mnie nie u Was.
Także podsumowując temat, dziękuje wszystkim, którzy udzielili pomocnych wypowiedzi, bardzo mi pomogą(dałbym jakieś plusiki, ale nie widzę tutaj takiej opcji). Do tych co się kłóca, wyluzujcie nie ma o co się kłócić, jest to bezcelowe.
To co chciałem się dowiedzieć, dowiedziałem się, a nawet nadto, także uważam, że temat jest wyczerpany, więc proszę o jego zamknięcie, aby ta dyskusja nie przerodziła się w większą kłótnie. Jeżeli będę potrzebował innej pomocy, a nie znajdę o tym informacji założe nowy wątek z odpowiednim tematem.
Dziękuje i pozdrawiam.