• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Acer - pozwijane i dziurawe liście
yakuz34 napisał(a):Deshojo ma ciemniejszą korę - taką wpadającą w czerń. Liście na początku czerwone, potem zielone.
Atropooopo ma od pierwszego miotu piękne bordowe liście. Mogą zielenieć szczególnie pod koniec roku ale w następnym roku znowu będą czerwone.

Mój zawsze zielony Schirasawa w ubiegłe lato był pięknie wybarwiony na czerwono...
O ile drzewku nie brakuje światła i ma zapewnione odpowiednie warunki przebarwienie liści nie musi oznaczać czegoś złego (w przypadku klonów!)

Mam radę: nic z nim nie rób, nawet na nie nie patrz... Za dużo kombinujesz - czemu liście robią się zielone, jak to cofnąć, czemu gałąź rośnie do góry a nie w bok...
Pozbieraj z niego te kamienie (!) i zostaw go na ten sezon w ziemi tam gdzie jest.
Jak drzewko otrzepie się z wrażeń jakie mu zafundowałeś to w przyszłym roku może nawet je trochę przytniesz... Przez ten czas drzewko trochę odpocznie i przytyje....

P.s.
Powyższe to moje osobiste odczucia co do klonów, jeżeli gdzieś co źle napisałem - prośba o naprostowanie.

Dziękuję Ci za odpowiedź Smile
Klon kupiony był w Aldi za 6 zł i gdy go kupiłem, to końcówki liści zaczęły się robić suche i listki też zielone się porobiły.
Ogródek w sumie nie mój, więc Pani ogrodu dała kamienie wokół każdej rośliny. Wiem, że trzeba to pozbierać, więc się za to biorę jak będę w ogrodzie Smile
Obecnie wygląda tak: https://photos.app.goo.gl/cEPw7sIZS2TCKD5s1
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 7 gości