05-23-2018, 07:40 PM
Najpierw trzeba zlikwidować chorobę - preparaty/stymulanty itp na później, może być tak że z takimi liśćmi dobije do końca sezonu. Jak liście przestaną obumierać i sytuacja się ustabilizuje można pomyśleć o opryskach asahi, tytanit, alg a mic czy CANNA RHIZOTONIC i raczej opryski a podlewanie zwykłą wodą. Ale najpierw opanować choróbsko.
Powiem szczerze że takich liści na buku nie widziałem, w ub roku miałem na świeżo wykopanym z działki problem z liśćmi, ale zaschły częściowo a nie czerniały i tak buk dojechał do jesieni. Jeszcze jedno - może wybierz się w miejsce gdzie wykopałeś tego buka i obejrzyj rośliny w okolicy, z lasu/łąki można przywlec wiele paskudnych rzeczy.
Powiem szczerze że takich liści na buku nie widziałem, w ub roku miałem na świeżo wykopanym z działki problem z liśćmi, ale zaschły częściowo a nie czerniały i tak buk dojechał do jesieni. Jeszcze jedno - może wybierz się w miejsce gdzie wykopałeś tego buka i obejrzyj rośliny w okolicy, z lasu/łąki można przywlec wiele paskudnych rzeczy.
Paweł Dembek