10-17-2018, 10:04 AM
tomwoski napisał(a):Byla mowa o podlaniu florowitem po przesadzaniu a nie o uzyciu nawozu mineralnego w granulkach, a to OGROMNA roznica, wiec nie wprowadzaj zamieszania!A możesz napisać na czym polega ta ogromna różnica? Granulat czy koncentrat, oba zwierają te same związki. Przygotowując roztwór z koncentratu masz dokładną kontrolę tego, co zostaje podane roślinie. Granulat rozpuszcza się w wodzie podczas podlewania i ilość uwalnianych związków chemicznych zależy od ilości użytej wody, temperatury otoczenia, nasłonecznienia, wilgotności powietrza itd. Więc moim zdaniem to nawóz granulowany jest trudniejszy do poprawnego dozowania niż płynny.
Dodatkowo - Walter Pall używa nawozu płynnego, takiego właśnie jak Florovit. Jak sam pisze - cokolwiek jest na wyprzedaży w sklepie. I jak sam podkreśla, jego rutyna nawożenia jest bardzo prosta, wręcz schematyczna. Jak widać działa, no chyba, że kłamie...
Włodzimierz Pietraszko napisał(a):Dokarmianie bonsai musi być świadome i mieć konkretny cel.Dokładnie, musi być świadome i mieć konkretny cel, a wtedy nie ma znaczenia jakiego nawozu użyjemy, czy naturalnego, czy mineralnego.
Włodzimierz Pietraszko napisał(a):Jeszce raz chcę podkreślić Panie Pater proporcje NPK nie mają nic wspólnego z zawartością ilościową tych pierwiastków w nawozie.Panie Pietraszko, nigdzie nie pisałem o proporcjach NPK, a o procentowej zawartości składników w nawozie, która jest podana przez producenta.
Dodatkowo, pod lupę wziąłem azot, a tak się składa, że:
Cytat:W przypadku azotu, zawartość czystego składnika w nawozie, jest jednoznaczna ze składem procentowym tego nawozu. Przykładowo, 46 procentowy mocznik zawiera 46 kg azotu w 100 kg nawozu.Źródło:
http://www.ozpzd-lublin.pl/files/czysty ... ch_aem.pdf