• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fikus_2013
tomwoski napisał(a):To co powklejales ze pisze Walter Pall to sa duze uogólnienia wyrwane z kontekstu, nie chce sie nawet do tego od nosic bo to nie ma sensu. Zycze ci zatem takich samych wynikow jak Walter. Jedno ci moge zapewnic czytaniem jego bloga nie sprawisz ze osiagniesz to co on, bo poprostu nie masz doswiadczenia i braki w znajomosci fizjologii roslin.
Nie chce Ci się do tego odnosić, więc rozumiem, że rozmowa zakończona.

Włodzimierz Pietraszko napisał(a):Co ma piernik do wiatraka. Jak się rozpuści azofoskę to działa krótko? Po podgrzaniu słońcem granulki nawozu uwalniają więcej składników?
Naczyta się pan po forach różnych banialuków i mąci w głowach początkującym.
Panie Pietraszko, zamieściłem link do badania naukowego przeprowadzonego przez Virginia Polytechnic Institute. Nie podoba się Panu metodologia badań, czy widział Pan więcej badań podważających te wyniki? A może krytykuje Pan moją wypowiedź bez dokładnego jej przeczytania? Jeżeli chce Pan krytykować, w porządku, ale poproszę, aby tak krytyka była zasadna.

Bartek22 napisał(a):Jako że z nawozem Osmocote obcuję na co dzień mogę się jedynie pod tym podpisać. Z moich obserwacji wynika, że nawóz rozsypany w doniczkach i narażony na działanie promieni słonecznych znacznie szybciej ulegał rozkładowi niż ten, który był umieszczony w podłożu, a na którego działała tylko temperatura otoczenia i wilgotność podłoża.
Ale jeszcze raz podkreślę, że ilość uwalnianych składników była ograniczona przez polimerową "otoczkę". Czyli jeżeli mamy nowy nawóz z nieuszkodzoną przez czynniki zewnętrzne otoczką to składniki uwalniane są powoli i stopniowo. Wraz z rozkładem otoczki (szybszym lub wolniejszym) te składniki są uwalniane szybciej, ponieważ powłoka jest coraz cieńsza.

Temperatura i promienie UV w przypadku nawozów granulowanych nieotoczkowanych nie ma istotnego znaczenia.

Bartek, dzięki za włączenie się do dyskusji - własne, praktyczne doświadczenie jest bardzo cenne. Przy okazji zapytam - czy używasz osmocote również do bonsai?

Odnośnie nawozów mineralnych nieotoczkowanych - nie widziałem (nie szukałem) żadnych badań na ten temat, ale wydaje mi się, że 'zwykły' nawóz granulowany zachowuje się tak samo jak większość związków chemicznych. Konkretnie: ma większą rozpuszczalność w wyższych temperaturach.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rozpuszczalno%C5%9B%C4%87

Jeżeli więc granulowany nawóz mineralny nie jest jakimś wyjątkowym związkiem chemicznym, to w wyższych temperaturach będzie szybciej rozpuszczany przez wodę, a co za tym idzie szybciej, oraz w większych ilościach dostarczany roślinie.
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości