• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bonsai stracił wszystkie liście
A mierzyłeś CHOCIAŻ RAZ wilgotność powietrza w okolicy tych tacek, czy tylko podpierasz się książkami?

Ja mierzyłem i to wiele razy. Mam na stałe ustawione higrometry w moich miejscach uprawy.

Bonsai zajmuję się od dwóch lat, ale uprawiam storczyki od 35 i doskonale wiem, co mówię - żadne tacki w warunkach mieszkania bez dodatkowej osłony nie dają kompletnie nic. Parowanie jest zbyt powolne, a objętość powietrza zbyt duża, do tego dochodzi też termiczny ruch powietrza w okolicy okna.

NB, prowadzę największą (chyba nadal) witrynę storczykową w Polsce - orchidarium.pl i przez kilka lat byłem wiceprezesem Polskiego Towarzystwa Miłośników Storczyków. Był moment, że w mieszkaniu (!) uprawiałem ponad 700 storczyków, więc akurat temat wilgotności powietrza mam opanowany Smile

Może to działać tylko w wypadku skupienia wielu roślin i pewnego odseparowania (chociażby grubą zasłoną) od reszty pomieszczenia. Na pewno nie zadziała jednak w wypadku pojedynczej rośliny.

Natomiast możliwe, że zadziałałaby metoda "czarnego worka" (copyright Tony Tickle) - https://yamadori.co.uk/2016/01/04/improv...-yamadori/
Nie wierz jednemu mojemu słowu - torturuję drzewa w imię Bonsai dopiero od 2018 roku!
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości