• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bonsai stracił wszystkie liście
Myślałem, że chodzi o pomoc w kwestii uratowania tytułowej rośliny, ale chyba byłem w błędzie. Na ten moment jednoznacznie sądzę, że chodziło o tytułowanie Panów - Panami, bo na pewno nie o wiedzę ogrodniczą. W razie czego zapraszam na moje forum, gdzie wszyscy są na ty.

Natomiast jeśli miałem rację, i chodzi o pomoc, to żadna tacka z keramzytem jej nie pomoże.

Jeśli cokolwiek żywego w niej zostało, to zalecam umieszczenie jej w czarnym worku do śmieci, razem z doniczką, w ciepłym miejscu (22-28 stopni), szczelne zamknięcie worka i codzienne spryskiwanie rośliny przez dwa tygodnie. Nie należy w tym czasie podlewać!

Jeśli wyjdą jakiekolwiek pączki, po dwóch tygodniach należy ją umieścić w przezroczystym worku, rozszerzonym np. patykami lub drutami, tak żeby nowe przyrosty nie dotykały folii, bo inaczej zgniją. Dalej kontynuować spryskiwanie przez kolejne dwa tygodnie.

Po dalszych dwóch tygodniach zrobić otwory w worku, żeby roślina zaczęła się aklimatyzować do niższej wilgotności powietrza.
Nie wierz jednemu mojemu słowu - torturuję drzewa w imię Bonsai dopiero od 2018 roku!
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości