05-08-2021, 12:54 PM
Pomóżcie, proszę. Od miesiąca mam bonsai. Ligustr chiński, już spory okaz. Na początku przy aklimatyzacji, spadały liście, pojedynczo. Podlewałam go codziennie, bo wydawało mi się, że robi się "miękki" opadnięty jeśli go nie podlałam. Jednak nagle pokazał się chyba grzyb przy pniu. Ograniczyłam podlewanie co 2 dzień. Po kilku dniach zaczęły opadać wszystkie liście! Zostają tylko te najnowsze. Nie wiem czy to przelanie, czy przesuszenie, czy może jakaś choroba grzybowa. Na zdj. widać, że liście nie robiły się żółte, tylko takie szare, jakby z nalotem i potem schły. Zachowywały się tak od początku jak go mam, ale teraz jest prawie łysy!
Co zrobiłam - bardzo ograniczyłam podlewanie, biały nalot posypałam cynamonem i zrobiłam oprysk Bioseptem (wyciąg z grejpfruta) co jeszcze mogę zrobić?
Ziemia nie jest mokra, górna warstwa codziennie się przesuszała, dosuszyła się się też w głębi.
Na zdjęciach pokazałam białe plamy przy pniu i ten dziwny sposób więdnięcia liści.
Co zrobiłam - bardzo ograniczyłam podlewanie, biały nalot posypałam cynamonem i zrobiłam oprysk Bioseptem (wyciąg z grejpfruta) co jeszcze mogę zrobić?
Ziemia nie jest mokra, górna warstwa codziennie się przesuszała, dosuszyła się się też w głębi.
Na zdjęciach pokazałam białe plamy przy pniu i ten dziwny sposób więdnięcia liści.