• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ligustr chiński duże liście albo ich brak
bry,
e, tyle to chyba nawet taki laik jak ja może spróbować zdiagnozować 8)

na początek zauważę, że gdybyś pisał w jednym wątku, potencjalny doradca miałby wszystkie informacje o Twoich perypetiach razem, a nie musiałby szukać i skakać po 3 wątkach po kawałku zbierając wiedzę co i jak się działo

a więc (wiem, nie zaczyna się zdania od "a więc"): światło! zdjęcia masz na jakimś stole/ biurku, pod ścianą - jeśli to jest jego stanowisko, to bardzo kiepskie. drzewko zachowuje się dokładnie tak, jak przy braku światła powinno ze swojego punktu widzenia: odrzuca liście o najmniejszej wydajności fotosyntezy (dół), nowe generuje jak najbliżej światła i jak największe
rozwiązanie problemu: zwiększyć ilość światła, postawić na parapecie - okno południowo-wschodnie chyba najlepsze, i tyle z metod bezinwestycyjnych. ewentualnie zakup lampy, ale to raczej nie ma sensu dla jednego drzewka (tanie ledy z portali aukcyjnych to wyrzucanie pieniędzy). na wiosnę jak się poprawi dostępność światła słonecznego usunąć te zimowe liście (będą zaciemniać wnętrze i dół rośliny), dbać o regularne obracanie na oknie (kompensując fototropizm) i patrzeć jak ładnie rośnie

z innej beczki: te aplikatory nawozu potrafią być zdradliwe, bywało że ludziom w jedną noc cały wszedł i popalił korzenie. poszukaj czegoś innego, np. jakiegoś w płynie, i podlewaj z wodą (w sezonie, z reguły co 2 tygodnie). poza tym w zimie nie nawozimy, ale to tak na marginesie (chyba, że zapewniamy również światło, czyli de facto nie ma zimy dla rośliny)

mam nadzieję, że jakby coś to posiadacze lepszej wiedzy mnie poprawią

jsz
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Ligustr chiński duże liście albo ich brak - przez jeszua - 01-26-2022, 05:00 PM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości