• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sosna kosodrzewina (pinus mugo) efekty pierwszego formowania
Panowie, dzięki za odpowiedź. Zdaję sobie sprawę, że materiał jest daleki od dobrego materiału na bonsai. Widzę też, że o ile od frontu wygląda to może lepiej to z góry widać, że w gałęziach faktycznie proste kołki przez to, że zieleń daleko od pnia. Myślicie, że byłby sens próbować nadawać jakiś większy ruch wyginając gałęzie w "zygzak" drutami? Czy to bez sensu i lepiej poczekać na pąki bliżej pnia i ciąć wstecz?
Tak jak Bolas piszesz, drzewo jest rozlazłe, zdecydowanie za długie gałęzie przy tej skali drzewa, z czasem musiałbym ciąć wstecz jak wewnątrz zacznie się coś więcej pojawiać zielonego...
O tych trójkach myślałem, ale trochę miałem obawy, czy już teraz je wycinać, ale jak mnie zachęciłeś to zaraz po kawie chwytam za narzędzia i idę przyciąć Smile

Cytat:Jak tam ma wyglądać pierwsze twoje drutowanie to zapraszam cie do drutowania moich drzew [Obrazek: smile.png]

Ok, zapiszę sobie zaproszenie i w przyszłym sezonie może wpadnę do Ciebie na dalszą naukę Smile
Będę wracał też w sezonie ze zdjęciami i prośbą o pomoc i radę jak dalej ciąć.
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Sosna kosodrzewina (pinus mugo) efekty pierwszego formowania - przez a4n - 02-26-2022, 10:54 AM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości