• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
W jaki sposób decydować o stylu bonsai
bry,

jako amator jeszcze nie umiem, więc stoją na stołach rośliny w doniczkach, i czekają aż mnie ogarnie zrozumienie kierunku, w jakim mogłyby rosnąć, gdyby chciały być bonsai

patrząc na filmiki i tworzących gości, opcji jest kilka: 1. oczywista - kształt tak jasny, że nie ma się nad czym zastanawiać, jak leżący jałowiec na kaskadę. 2. dowolna - roślina nic nie wskazuje, a twórca robiący filmik ma jakiś pomysł, więc zwija, gnie i tnie do osiągnięcia planu; często spotykane w poradnikach "jak zrobić bonsai z materiału szkółkowego". 3. no i ta, którą chciałbym stosować - żeby roślina podpowiadała. w związku z tym większość moich "szkółkowych" zakupów (nie żeby wiele ich było) czeka, aż zobaczę to, co wynika z obecnego kształtu rośliny

ale to wypowiedź na poziomie kompletnego laika, bo tak naprawdę chciałbym się nauczyć widzieć w drzewkach kierunek ułożenia i ich rozwoju. mam nadzieję, że przyjdzie z czasem; może mi się uda kiedyś zaliczyć jakieś warsztaty i popracować pod okiem kogoś, kto powie co widzieć patrząc na kształty i kierunki

jsz
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
W jaki sposób decydować o stylu bonsai - przez Moriarto - 12-31-2022, 02:21 PM
RE: W jaki sposób decydować o stylu bonsai - przez jeszua - 12-31-2022, 10:57 PM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości