Witam, czy coś się zmieniło? Pojawiło się na mapie woj. pomorskiego jakieś miejsce gdzie mógłbym wybrać sobie sadzonki? Byłem w paru miejscach w Gdańsku, i wszystko wskazuje na to, że moja przygoda z bonsai skończy się zanim w ogóle się zacznie. Niestety tylko fikusy, a tych akurat chcę uniknąć.
Przy okazji poproszę mądrzejszych ode mnie o opinię: stworzyłem sobie listę kilku gatunków, które podobno nadają się do uprawy przez cały rok w mieszkaniu (bez balkonu). Ustawiłem je w kolejności od najbardziej pożądanych do najmniej. Które z nich od razu mogę sobie darować a które najlepiej sprawdzą się w pokoju z oknem na wschód?
1. Sosna Alepska - Pinus halepensis (Aleppo Pine)
2. Wiąz drobnolistny - Ulmus parviflora (Chinese elm)
3. Zastrzalin / Sosna buddyjska - Podocarpus Persoon (Podocarpaceae)
4. Pistacja kleista - Pistacia lentiscus
5. Pieprzowiec chiński - Zanthoxylum Piperitum (Chinese Pepper)
6. Jadeit karłowaty - Portulacaria and Crassula (Dwarf jade) - mamy coś podobnego
7. Araukaria wyniosła - Araucaria heterophylla (Norfolk pine)
8. Ostrokrzew bukszpanowy - Ilex crenata (Japanese holly)
9. Sageretia theezans (Sweet plum)
10. Malpighia glabra or Acerola (Barbados cherry)
Z góry dzikuję za pomoc,
Pozdrawiam
Przy okazji poproszę mądrzejszych ode mnie o opinię: stworzyłem sobie listę kilku gatunków, które podobno nadają się do uprawy przez cały rok w mieszkaniu (bez balkonu). Ustawiłem je w kolejności od najbardziej pożądanych do najmniej. Które z nich od razu mogę sobie darować a które najlepiej sprawdzą się w pokoju z oknem na wschód?
1. Sosna Alepska - Pinus halepensis (Aleppo Pine)
2. Wiąz drobnolistny - Ulmus parviflora (Chinese elm)
3. Zastrzalin / Sosna buddyjska - Podocarpus Persoon (Podocarpaceae)
4. Pistacja kleista - Pistacia lentiscus
5. Pieprzowiec chiński - Zanthoxylum Piperitum (Chinese Pepper)
6. Jadeit karłowaty - Portulacaria and Crassula (Dwarf jade) - mamy coś podobnego
7. Araukaria wyniosła - Araucaria heterophylla (Norfolk pine)
8. Ostrokrzew bukszpanowy - Ilex crenata (Japanese holly)
9. Sageretia theezans (Sweet plum)
10. Malpighia glabra or Acerola (Barbados cherry)
Z góry dzikuję za pomoc,
Pozdrawiam