• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sosna - Tomka
A poniżej moje uzasadnienie dlaczego virt numer 1 a nie 2.

Jak napisałem do mnie też bardziej przemawia pierwszy virt, czyli kiedy sosna jest wyższa. Mam dwa powody:
1) w sosnach robią na mnie wrażenie chmurki porobione z dużej ilości pąków, a przez to lubię jak sosna ma sporo zieleni, a już na pewno nie jest przytłoczona przez martwe. Jałowiec to co innego, ale martwe na sośnie to dla mnie akcent a nie jej główna część. Więc stąd koncepcja z większą ilością chmurek bardziej wpada mi w oko.
2) z koncepcji wyższej ewentualnie przejść na niższą będzie łatwiej niż w drugą stronę, chociaż dojście do niej zajmie trochę więcej sezonów. Z jednej strony korci mnie niesamowicie żeby mieć już coś ciekawego, do pokazania, i tak dalej - jak to pewnie każdą świeżą osobę w tej sztuce. Ale z drugiej strony mam poczucie, że lepiej odczekać i mieć coś bardziej wartościowego niż z pośpiechu stracić szansę. To nie wyścigi.

Co do koncepcji Patryka, to widzę że mamy odwrotne spojrzenie na to co bardziej obrazuje "dzikość" sosny. Według mnie chmurki bardziej współgrają z jinami i dziwnie pogiętą gałęzią przez to że same w sobie też tworzą nieregularność. Zieleń pokazana przez ciebie "uspokaja" tę sosnę a nie podkreśla jej dramatyzm, dlatego że krawędzie zieleni są liniami prostymi, podobnie opadają w dół po obu stronach. Chmurki zaś poprzedzielane są pustymi przestrzeniami i w ten sposób linia zieleni jest nieregularna tak jak i linia pnia sosny.
Takie jest moje postrzeganie, a innych jest inne. I bardzo dobrze. Gdybyśmy postrzegali wszystko tak samo to by dopiero była nuda. Cieszę się, że wreszcie ruszyła się jakaś dyskusja i dziękuję wszystkim za udział licząc wciąż na kontynuację.

No i jedno pytanie. Ruszać ją z tej doniczki na wiosnę czy lepiej zostawić i nie ryzykować, że będzie osłabiona teraz kiedy potrzebne jest dużo nowych przyrostów?
Tomasz Sobczak
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości