• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ficus retusa - jakie świetlówki do doświetlania?
Dzień dobry. W maju zeszłego roku dostałam w prezencie przepiękne drzewko bonsai: ficus retusa. Przez jakiś czas pięknie rosło, ale potem zaczęło umierać Sad. Opadły mu prawie wszystkie liście i teraz zostało mu naprawdę kilka. Niby puszcza nowe pędy, ale one - jeszcze z nierozwiniętymi listkami - brązowieją i wyglądają jakby ktoś je przypalił. Przeczytałam wątki na forum i wiem, że mój fikus stał w złym miejscu - postawiłam go na oknie od strony południowej (żeby miał więcej światła), ale niestety w tym miejscu nie ma kaloryferów i jest raczej zimno. Teraz postawiłam go w pokoju, na parapecie, przy kaloryferze. Niestety, to miejsce - mimo że ciepłe, ma mniej światła (strona północna). Chciałabym więc doświetlić moje drzewko, ale nie wiem, jakie świetlówki powinnam kupić. Bardzo proszę o pomoc, bo - ze względu na to, że to prezent od ważnej dla mnie osoby, nie chciałabym, żeby drzewko umarło Sad. Tym bardziej, że wszystkie moje kwiaty traktuję jak członków rodziny Smile. Dodam, że nigdy wcześniej nie miałam żadnych doświadczeń z pielęgnacją bonsai, więc jeśli jakieś rzeczy powinnam jeszcze uwzględnić (odżywki? podlewanie?), będę zobowiązana za informację.
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości