• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Communis III ( j. pospolity III)
Szanowny Tadeuszu.
Robert przeszedł juz okres fascynacji zagęszczaniem korony drzewek na siłę. Przestało mu się śpieszyć i nie potrzebuje nikomu udowadniać, że jest dobrym bonsaistą. Moim zdaniem On wie, że Bonsai jest SZTUKĄ i każdy twórca powinien szukać własnej wizji przedstawienia otaczającej nas rzeczywistości. Wydaje mi się, bardzo niestosowne z twojej strony wytykanie mu jakichś „Błądków” . Twój emocjonalny post na temat sposobu układania gałęzi jest bardzo ciekawy ale zawiera według mnie nieścisłości, które mogą wnieść wiele złego w postrzeganie sztuki Bonsai. Rozumiem, że jesteś zafascynowany filozofią Bonsai prezentowaną przez twojego mistrza Nobuyuki Kajiwarę ucznia rodziny Kato, ale pamiętaj, że wszelkie skrajności przynoszą więcej szkody niż pożytku. W przyrodzie nie ma jednorodności i dzięki temu jest ona tak piękna. Nie widzę nic złego w tym, że Ty , Bogdan, Piotr mówicie wspólnym językiem i macie swoją filozofię bonsai ale stawianie sprawy, że to wy reprezentujecie jedynie słuszne idee jest tezą trochę na wyrost. Wydaje mi się, że zbytnia fascynacja określeniami takimi jak: świńskie ogony, krowie ogony, otwarcie rośliny, cofnięcie zieleni zabija was jako twórców a stawia na etapie uczniów szkoły ogrodniczej.
Na poparcie moich skromnych wywodów chcę ci zaprezentować fragmenty moich zdjęć Bonsai zawierających według ciebie kardynalne błędy w postaci świńskich ogonów …. itd
Nie będę cię męczył zgadywankami kto je zrobił . Wyszły one z pod ręki Kato i Kimury.
[Obrazek: 5_73340015a_2.jpg]
[Obrazek: 5_73340022a_2.jpg]
[Obrazek: 5_PA310071a_2.jpg]
[Obrazek: 5_PA310078a_2.jpg]
[Obrazek: 5_PA310095a_2.jpg]
[Obrazek: 5_PA310097a_2.jpg]
Włodzimierz Pietraszko
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.bonsai.pl">www.bonsai.pl</a><!-- w -->
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości