• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
woda akwariowa zamiast nawozu?
Witam.
Temat stary, ale odgrzebię go trochę.
Zgodzą się, że opłuczyny z filtra raczej nie będą dobrym nawozem. Szybko zamulą (zamchlą?) glebę, co jak już napisano, może się skończyć gniciem korzeni. Jednak co do przydatności samej wody z akwarium do podlewania, to już mam inne zdanie. Otóż sam od lat stosuję taką wodę do swoich roślin (ale tylko w sezonie wegetacyjnym, nigdy zimą). Co kilka tygodni odlewam z akwarium wodę w baniak 30 l i stosuję ją na przemian - jedno podlewanie akwariową, drugie kranową.Co prawda nie mam tak ślicznych drzewek jak Wasze, a wszystkie moje rośliny są roślinami pokojowymi w normalnych dużych doniczkach: mirty, fikusy, róże chińskie, grubosze, draceny itp. I w moim przypadku taka woda sprawdza się znakomicie. Rośliny są zdrowe, ładne i kwitną, kiedy przychodzi na nie pora. Nie zauważyłem też, żeby miały jakieś grzybowe choroby. Nawet sąsiadki pytają żonę, czym podlewa kwiaty i są bardzo zdziwione odpowiedzią. Nie wiem jak zachowałyby się takie prawdziwe bonsai w małych doniczuszkach, ale nie przekreślałbym takiej wody jako formy nawozu.
Wojtek
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości