• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Communis III ( j. pospolity III)
Witam ponownie. Chciałbym przedstawić plany dla tego jałowca na następne dwa a nawet trzy lata pracy. Rozmawiałem z Mariuszem i trochę mnie pokierował (to delikatnie powiedziane). Tu okazuje się jak bardzo mało wiem o poczuciu harmoni i estetyki bonsai. Cały czas mi coś nie leżało w tej roślinie, choć ogólnie troszkę mi się podobała, nie wiem jak innym.
Prace w przyszłym roku: to koniecznie drastyczne zmniejszenie (skrócenie) bryły korzeniowej, tak aby roślinkę mozna posadzić do pojemnika odpowiadającego stylowi bun jin
(bardziej) centralnie i nieco głębiej).To jest własnie wada, która
najbardziej psuje kompozycję. Tu trzeba będzie zastosowac szczepienie. To w przyszłym roku a w 2010 przebudowa korony na lżejszą i barbziej bunjin'owatą.
Poniżej przedstawiam jak bym chciał aby ta roslina wyglądała, ale nie do końca mi to wyszło. Jakoś nie moglem przelac tego co widzę na papier (zniszczylem cały szkicownik) jakaś niemoc twórcza. Doniczka ciut za duża może nie ten kształt ale mniej więcej coś takiego za trzy lata:
[Obrazek: 54_85_1.jpg]
Jeszcze ciekawostka, opcje skanera miałem ustawione na skanowanie obrazu czarno-białego tak jak skanuje szkice rusowane tuszem. Ten szkic jest ołówkiem, więc skaner powinien mieć ustawione opcje na skanowanie odcieni szarości i przez przypadek wywołałem ducha tego drzewa. A może ono powinno tak wyglądać?!
[Obrazek: 54_82_1.jpg]
Końcówka nie na temat jak by komuś nie pasiło mozna usunąć!
pozdrawiam RB
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości