• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy TANUKI to też BONSAI ?
Tadeuszu mijasz się z prawdą. Swoją wypowiedzią wprowadzasz zamieszanie, a co gorsza nie masz ochoty na chociażby pobieżne wyjaśnienie tego zagadnienia. Dlatego chcę coś w tym temacie dodać od siebie.
Określenie „ Tanuki” można rozpatrywać w różny sposób:
- nazwa zwierzęcia
- określenie pokrętnego zachowania się ludzi
- iluzja, wprowadzanie w błąd
- nazwa jednej z technik stosowanej przy tworzeniu Bonsai.
Tanuki rozpatrywane w aspekcie bonsai jest tylko i wyłącznie techniką pozwalającą na ukrycie wad lub podkreślenie walorów estetycznych drzewka. Podobnym zabiegiem jest szczepienie dodatkowych gałęzi lub korzeni często pochodzących od innej rośliny. Tworzenie rozległych ran (sabamiki, shari, jin czy uro) może być również postrzegane jako iluzja starego wyglądu bonsai. Techniką tanuki posługuje się wielu znanych artystów bonsai. Niektórzy otwarcie mówią o tym inni zatajają techniki swojego warsztatu. Ja osobiście nie widzę w tym nic uwłaczającego i niehonorowego. Myślę, że bonsai utworzone za pomocą techniki tanuki budzi niejednokrotnie wspaniałe odczucia estetyczne w przeciwieństwie do niektórych drzewek ułożonych zgodnie z ortodoksyjnymi zasadami. W Polsce jest kilka dojrzałych bonsai, w których zastosowano tą technikę były one z powodzeniem wystawiane na wielu prestiżowych wystawach i były dobrze oceniane przez japońskich mistrzów. Osobiście nie jestem zwolennikiem tworzenia Bonsai tylko i wyłącznie w oparciu o tą technikę ale uważam, że daje ona duże możliwości twórczego działania. Dla przykładu poniżej zamieszczam zdjęcia polskich bonsai, w których zastosowano tą technikę.

[Obrazek: 5_foto_Tomasz_Rosa_1.jpg]
Jałowiec pospolity"Śruba" - autor Bogdan Pociask / foto: Tomasz Rosa / forum Kamcio

[Obrazek: 5_g5_1.jpg]
Jałowiec pospolity - autor: Włodzimierz Pietraszko
Włodzimierz Pietraszko
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.bonsai.pl">www.bonsai.pl</a><!-- w -->
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 22 gości