• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DONICZKA SAMORÓBKA
Witam. Myślę, że sprawa o której chcę napisać jest jak najbardziej na czasie . Chodzi o to, że ilekroć przyniesiemy coś do domu (legalnie wykopane) to borykamy się z tematem: W CO TO WSADZIĆ, WSZYSTKO ZA MAŁE , ZBYT WĄSKIE, ZA PŁYTKIE ITP. Mój patent na tego rodzaju sprawy to .... BECZKA. Najlepsza plastikowa. W obrocie są trzy rodzaje: najmniejsza taka jak na zdjęciu, drugi typ to taka sama jak w/w tylko bardziej pękata (taki grubasek) i trzeci typ to powiększona wersja pierwszej. Z takimi ja się spotkałem. Czasami występują z różnymi rodzajami zamknięć , ja preferuje zakręcane na gwint.
[Obrazek: 125_image001_1.jpg]
Skąd się coś takiego bierze. Ja kupuję je w masarni . Należy pytać o "beczki po jelitach". Trzymają w nich flaczki na kiełbaski (smacznego Big Grin ). Po dokonanych zakupach sprawa jest prosta. Przygotowujemy sprzęt
[Obrazek: 125_image002_1.jpg]
Przecinamy beczkę na dwie części (zauważcie , że nie piszę na pół) w zależności od potrzeb
[Obrazek: 125_image006_1.jpg]
Teraz tylko nawiercamy duuuuuuuuuuużo otworków w celu idealnego drenażu. Ja wierciłem wiertłem do drewna 18 mm.
[Obrazek: 125_image013_1.jpg]
Wydawało by się, że po sprawie ale zostały nam jeszcze do wykonania uszy. Sprawa jest prosta: znajdujemy średnicę beczki, zaznaczamy. wyznaczamy miejsca mocowania i wiercimy otwory w zależności o tego jaką mamy linkę z której wykonamy uchwyt. Ja kupiłem 8 mm.
[Obrazek: 125_IMG_3941_1.jpg]
Kwestia dobrania długości rączek i po sprawie. Nadmienię jeszcze: końcówki linek zatapiamy przy pomocy zapalniczki (jeżeli jesteś niepełnoletni poproś o pomoc osobę dorosłą). Efekt finalny.
[Obrazek: 125_IMG_3944_1.jpg]
Kilka słów komentarza. Beczka wydaje mi sie o tyle idealna, że można ją dowolnie kształtować w zależności od potrzeb. Mniej lub bardziej przycinać. Czasami ekstremalnie zdarz się, że wyciągniemy JEDEN korzeń który ciągnie się przez 80 cm. Spróbujcie coś takiego posadzić do konwencjonalnej doniczki. Jest to niemożliwe. Do beczki się zmieści, jeżeli średnica jest zbyt mała to możemy przeciąć ją pionowo otrzymując dwie wanny. Ktoś może powiedzieć , zróbmy skrzynkę z drewna. Moim zdaniem plastik jest lepszy bo nie nasiąka wodą, jest trwały, lekki do przenoszenia, nie rozwijają się na min patogeny jak na drewnie. Polecam
Wyliczenia
Koszt beczki: mała 5 zł, duża ok 8-10 zł w zależności od humoru placowego. Linka ok 1 m na beczkę 0,9 zł/m. Zakładam, że sprzęt każdy posiada i nie będzie stanowiło to o kosztach.Jeszcze jedna uwaga kupujcie beczki z zamknięciem. Po przecięciu macie dwie doniczki. Czas wykonania w/w to ok 30 minut, dlatego ZAWSZE wykonuję ją pod konkretną roślinę. Mogę optymalnie ją dostosować. Pozostaje mi tylko życzyć miłej pracy.
Krzysztof Tomaszewski
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości