• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Modrzew pozyskanie
Maciek Krawczyk napisał(a):Wykopywanie polega na tym żeby przy użyciu przeróżnych narzędzi wytarabanić z ziemi roślinę z jak największą ilością korzeni. Nie jest to nic trudnego jeśli używa się do tego również głowy .

Hee, moim marzeniem jest Maciek iść z Tobą na yamadorii! Jeżeli wszystko by było takie proste to byśmy mieli bonsaie 5 razy lepsze niż w Japonii. Wykopałem już paredziesiąt drzew i szczerze pisze - z różnym rezultatem. Zapewne tak też mają W.Pietraszko, M.Gajda czy S.Liporacze czy K.Willson - ale nieśmiałbym napisać, że nie wiedzą co robią albo głupoty gadają - wolałbym strzelić się po mordzie w tym przypadku w ramach coachingu.

Wykopać to jedno, przetransportować to drugie, posadzić to trzecie a czwarte to utrzymać. Każda z nich to inna bajka. Mam drzewa, które po 1,5 roku potrafią paść, bo np w złej mieszance siedzą i korzenie się nie odbudowały a roślina ciapała z roku na rok wypuszczając po 1 listku. Mi wydawało się, ze taka ziemia jest najlepsza. Okazuje się, ze czyste przykłady z książek i proporcja tyle akadamy, tyle ziemi nie sprawdza się w przypadku roślin, które rosną w różnych podłożach i są przyzwyczajone już do piachu, gliny, nadmiernie zalegającej wody.

Człowiek się uczy po przez nabywanie doświadczenia i popełnianie błędów - nic nie uczy lepiej jak własny błąd, jak utrata fajnej rośliny. Nie lekceważ osób, które zajmują się z mniejszym rozpędem i chcą się uczyć.

Dyskusja bez sensu przez takie zaczepki i pokazanie, jakim fajnym się chce być. Sorry Maciek ale nie znam Cie osobiście i w zasadzie nie wiem czy chce poznawać po przez takie wpisy. Po przeczytaniu Twojego postu mogę stwierdzić, ze brakuje Ci kobiety i jakiegoś sensownego zajęcia. Sorry ale ja to tak odbieram.

A Bolaska pozdrawiam :-)

I PS - jak wiecie co robić z rośliny, kopcie ją, jeżeli nie - zostawcie ją w spokoju.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://przemekradomyski.blog.onet.pl/">http://przemekradomyski.blog.onet.pl/</a><!-- m -->
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości