• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
JAłOWIEC KOLEGI-problem
Proszę bardzo. Styl wiatrowy na roślinach iglastych wygląda trochę inaczej. Zasadnicza jest tu dynamika pnia oraz martwego drewna, a nie jak w przypadku liściaków pnia oraz drobnych gałęzi. Wydaj mi się, że jest to główny problem, dlaczego nie dostrzega się stylu fukinagashi, na drzewach, które w istocie są w tym stylu uformowane. Kolejną sprawą jest sama dynamika rośliny, która może przybierać rożne poziomy. Inaczej mówiąc wiatr może oddziaływać na drzewo silniej, bądź słabiej i tu też może się okazać, że w rzeczywistości drzewo, które zostało formowane z zamysłem ingerencji wiatru, dla nas, a właściwie dla naszej percepcji reprezentuje całkowicie inny styl. Odmienną sprawą jest to, że czynnik formowania wiatrem może wystąpić niezależnie na drzewach formowanych jako np: kaskady, formy literackie bądź dwupienne. Dlatego uważam, że nie ma większego znaczenia zastanawianie się czy dane drzewo to sokan, czy może już fukinagashi, gdyż wiatr może zostawić po sobie ślady na każdym bonsai- istotne jest natomiast to, żeby drzewo prezentowało się dobrze i sprawiało radość w oglądaniu. Wracając do tematu Adamie, zwróć uwagę jak wygląda bonsai ze zdjęcia w stylu wiatrowym. Jest to shinpaku, a wiec roślina iglasta. Biorąc po uwagę moje wywody, sugerował bym przeformowanie drobnych gałęzi i skierowanie uwagi patrzącego po przez formowanie oczywiście na dynamikę ruchu pnia.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości