01-21-2007, 06:39 PM
Anita B napisał(a):Liscie nigdy sie nie kleja od tarcznikow,bo tarczniki spadzi nie wytwarzaja.Spadz produkuja miseczniki.Tarczniki i miseczniki
Należące do grupy czerwców tarczniki i miseczniki są o tyle trudne do zwalczania, że zauważamy je dopiero wtedy, kiedy ich larwy są już ukryte i zabezpieczone twardymi, brązowymi tarczkami. Miseczniki mają tarczki podłużne i wypukłe, a "pancerze" są stwardniałą skorupą ich grzbietu. Tarczniki są okrągłe i bardziej spłaszczone, a siedząca pod tarczką samica nie jest z nią związana. Owady te najlepiej rozwijaą się w ciepłym i suchym mikroklimacie.
Atakują głownie: Anthurium, Ficus, Hedera, Nerium.
Objawy - żółto-brązowe lub brązowe tarczki na pędach i wzdłużnerwów liści, lepka, połyskliwa wydzielina, zahamowanie rozwoju i kwitnienia roślin osłabionych stratami soków.
Zwalczanie - mechaniczne usuwanie tarczek za pomoca szpilki lub wykałaczki, przemywanie roztworem alkoholu z dodatkiem "Ludwika", zastosowanie środków chemicznych.
fvet napisał(a):goku-amitraza działa też na tarcznika więc nie ma potrzeby czegokolwiek dodawać.wiem ale zapodałem coś deczko innego i też jestem zadowolony, w twoim temacie o przędziorkach napisałem co to jest
Pozdrawiam
fvet
pozdrawiam