03-01-2011, 03:40 PM
Idąc za ciosem i poszukując materiałów do pracy w swoim ogrodzie znalazłem nowych modeli, których można wykorzystać. W ogrodzie jak to w ogrodzie zawsze są jakieś drzewa(u mnie w domu to Jesion wyniosły i Klon jawor) a jak nie ma to są u sąsiada i jesieniom wiatr niesie wiele nasion w rożne strony. Więc w ogrodzie zacząłem szukać po zakamarkach, pod wiatami na maszyny, obok składów desek i wzdłuż ogrodzenia. i znalazłem kilka ciekawych roślinek powstałych w takich miejscach, że aby pędy miały światło musiały się nieźle gimnastykować i wyginać( i w takiej pozycji już pozostały). Są i takie dobrze kilkuletnie, które puszczały pędy i ojciec co pewien czas te pędy wycinał prawie przy korzeniu ale roślina dalej co roku sobie nowe tworzyła i tak przez kilka dobrych lat. Kolejne dwa, na których mi najbardziej zależy wyrosły obok siatki w płocie, że tu jest problem bo wraz z wiekiem one się w tą siatkę wplątały i przewodniki im się połamały(czasem pomógł im ojciec ) i poszły na grubość i ta siatka im się wrosła w pień na wysokości 5-10cm(warto taką roślinkę przeciąć na takiej wysokości i wsadzić do donicy?).
Kiedy jest najlepszy czas na wykopanie Jesiona wyniosłego i Klona Jawora? Czy przy przenoszeniu do doniczki można im przyciąć korzenie i skrócić pędy na odpowiednią długość?
Kiedy jest najlepszy czas na wykopanie Jesiona wyniosłego i Klona Jawora? Czy przy przenoszeniu do doniczki można im przyciąć korzenie i skrócić pędy na odpowiednią długość?
Pozdrawiam.