• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ochrona przed słońcem
Pinaceae napisał(a):Twoje "budzenie się do życia" nie ma związku z procesem fotosyntezy.
Jak tak sobie czytam to co napisałeś to mi się pewien polityk przypomina ... rozumiem, że w twoim ogrodzie rosliny "budzą się do życia" bez wykorzystania fotosyntezy.
Najwyraźniej posiadłeś wiedzę tak szeroką, że umiesz tylko operować słowami nomenklatury technicznej. Jak widać prosty nauczyciel w-f jakim jestem zna tylko nazwę "budzenie się do życia", która jest esencją skomplikowanych nazw procesów życiowych powodujących to, że na wiosnę świat staje sie zielony. Nie wszystkie z tych procesów są dla mnie zrozumiałe lecz jedno jest pewne - WSZYSTKIE MUSZĄ ZAISTNIEĆ W JEDNYM CZASIE ABY ROŚLINA ODŻYŁA.
Brak choćby jednej składowej czyli :czynnika zewnętrznego(np. temp/słońce/woda), procesu, czegoś co u ludzi nazywany instynktem/odruchem bezwarunkowym, a Ty nazywasz
Pinaceae napisał(a):wewnętrznym mechanizmem, niezależnym od warunków środowiska
powoduję, że roślina nie rośnie. To mi jak dotąd wystarcza. Swoją wiedzą dziele się w sposób prosty i zrozumiały dla większości. Ty jak widać udowadniasz swoje racje. Przepraszam ale dyskusja z tobą dla mnie nie ma już sensu bo wprowadza w temacie zamiesznie. Jezli tak będzie dla lepiej to MASZ RACJĘ. :oops:

Odpowiadając autorowi postu(napiszę od razu WEDŁUG MOJEJ WIEDZY i 12 letniego doświadczenia :
- nie powinno się chronić się roślin przed słońcem w okresie jesieni, zimy, wiosny ( nie jest to potrzebne ).
- w okresie zimy chronić należy przed zimnym wiatrem w szczególności
- okrywając doniczki na zimę uzyskujemy trwałą ochronę przed procesem zbyt częstego zamarzania i odmarzania bryły korzeniowej (to jest właśnie bardzo destrukcyjne dla rośliny i otym już pisano szerzej na forum)
- jedynym okresem ochrony przed słońcem jest pełne/upalne lato z wysokimi temperaturami (cieniowanie roślin)

P.S. Wiele roślin mi padło po zimie z róznych powodów (zbyt późne przesadzanie, wiosenne / majowe przymrozki, zimny wiatr, ...) ale nigdy od trzymania w słońcu w zimie. :roll:
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości