• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dąbek
Panie Maćku co ma Pan na myśli pisząc, że nic to nie stanowi w przypadku liściaka ?
Według większości opini drzewa rosnące na piachu są tymi z trudniejszych do pozyskania przez wykop.A jeżeli mogę drzewo pozyskać przez odkład, a jedynym warunkiem na to będzie tylko kwestia zaczekania do przyszłej jesieni aby nowy system korzeniowy się wzmocnił to wolę zaczekć niżeli zniszczyć drzewo przez zniecierpliwienie i kopanie na chama..właściciel zgodził się nie wycinać drzewa tego roku Big Grin
Sprawdzałem odkopując delikatnie korzenie i rzeczywiście jest chyba tak jak poprzednik napisał, że jest długi palowy, poza tym korzenie są gróbe, brak drobnych włośnikowych ..
A odpowiadając na pytania zadane to jestem pewien co do tego, że roślian jest warta zachodu, bardzo mi się podoba i mam fajny pomysł co do niej.Odkład wydaje mi się sensowny ze względu na to, że dąb rośnie na piachu i tak jak to często bywa w takich przypadkach system korzeniowy może być bardzo rozległy, mało zbity i będzie problem z kopaniem, tym bardziej, że obok jest spora sosna, którą właściciel chce zostawić,a która przeszkadza. Poza tym obawiam się, że kopanie jest bardzo ryzykowne i na nie zdecydowałbym się w ostateczności, jednak po rozmowie z właścicielem zdecydował się on zostawić dzrewko do przyszłego roku. Zastosowanie odkładu ma jeszcze jedną wydaje mi się dużą zaletę..to, że będę mógł wypracować nowe nebari, którego roślina nie posiada w ogóle.
A oto co chciałbym osiągnąc, co prawda inne drzewa ale uważam, że będzie bardzo ciekawy okaz jeżeli by przeżył pozyskiwanie . No i ma potencjał...
Co prawda okaz byłby znacznych rozmiarów, no ale i liście ma nie małe :?
Co o tym sądzicie ?

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości