• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dąbek
Jeśli nie wiesz co jest pod ziemią to możesz zrobić małe doświadczenie :wink: podchodzisz do rośliny, łapiesz ją w 3/4 wysokości (min) i ruszasz na boki z WYCZUCIEM! jeśli będzie się gibało przy nasadzie to ma korzeń palowy, jeśli będzie solidnie osadzone to oczywiście ma boczne korzenie, czyli prawdopodobnie nasze przyszłe nebari... może trochę szokujące ale nie jest takie straszne jak się wydaje, oraz nie robi nic złego roślinie, no i skuteczne w 100%

Edytka mówi:
Tak czytam i do końca nie wierzę... chciałbym zobaczyć Pana minę podczas kopania, kiedy to ten niepotrzebny piasek zaczyna się obsypywać urywając nam i tak mizerne korzenie włośnikowe... po to właśnie jest mata i strecz aby oczyścić korzenie na spokojnie w domu. Nie będę tutaj tłumaczył jak je używać bo i tak mało kto by zrozumiał (o ile ktokolwiek). Być może jestem przeczulony, roślinami zajmuję się na co dzień, i jeśli klient chce przesadzić tą i tamtą roślinkę a nie da sobie wytłumaczyć ze to zły pomysł to staram się żeby roślina przeżyła na 100%. Jeszcze parę lat temu nie używałem foli i robiłem tak jak piszesz... tyle ze przy wyciąganiu podłoże się odrywało razem z korzeniami a klient nie był zadowolony... teraz jest już więcej zadowolonych klientów 8) Więc bardzo proszę niech pan nie piszę że to nie ma sensu, bo ma! Druga sprawa, lepiej nie pisać ze kopanie liściaków jest takie proste i można je pozyskiwać bez gleby w której rosły... ktoś wykopie buka wypłucze korzenie (bo ktoś na forum pisał że liściaste można) i będzie lekko zdziwiony :wink:

ModTongueroszę dostosować swój profil do wymagań regulaminu. Na tym forum przedstawiamy się z imienia i nazwiska
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości