• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dąbek
Super. Tyle tylko, że buk jest wyjątkiem i przytaczanie go mija się całkowicie z logiką. Idąc Twoim tokiem rozumowania mogę również Tobie pogratulować metody sprawdzania systemu korzeniowego. Idź i zrób tak z sosną.
Skoro piszesz o obsypywaniu się piachu podczas kopania to dowód na to, że nie wiesz jak wykopać roślinę bez gleby. Dodam, że piach ma to do siebie, że jest sypki. Taka błyskotliwa uwaga... Nie zamierzam też Tobie tłumaczyć jak tego dokonać skoro zakładasz, że użytkowanie folii i maty jest czynnością przekraczającą możliwości intelektualne kogokolwiek na forum.
Piszesz o przesadzaniu roślin u klienta. Jakie to przesadzanie? Grunt->grunt, grunt->donica, donica->donica? Kolejny argument dla mnie nietrafny.
Sprawa, jak napisałem jest dla mnie bardzo prosta i poparta doświadczeniem moim i moich kolegów. Ja pozyskuję liściaki bez gleby i z kilkudziesięciu już wykopanych roślin żadna nie zeszła. Moi koledzy, którzy kopią z pozostawieniem gleby mają przeżywalność często w granicach 50%. Dlatego proszę mi nie mówić, co ma sens a co nie, ponieważ jak do tej pory to ja mam wszystkie wykopane rośliny w stanie żywym.
Zakładam, że jeśli napiszę, że na następny rok po pozyskaniu przesadzam rośliny z cięciem korzeni to spotkam się znów z Twoim oburzeniem. Niestety tak robię i jestem w pełni zadowolony z tej metody i nadal ją będę praktykować.
Wykopuję bez gleby, zabezpieczam jedynie korzenie przed obeschnięciem, sadzę w bardzo przepuszczalną mieszankę, stawiam roślinę pod cieniówką, w tym samym roku normalnie nawożę nawozami pochodzenia zwierzęcego i jedyna chemia jaką stosuję to opryski. Dlatego wybacz ale Twoja nieudana praktyka zawodowa nie wpłynie na moje postępowanie, zwłaszcza, że ja nie mogę się pochwalić, że mi jakaś roślina u klienta zeszła, bo takiej nie było.
Jeśli masz inne zdanie to ok, ja go nie zamiaruję zmieniać i proszę Ciebie również o to samo w stosunku do mojej osoby a autor tematu zrobi, jak będzie uważać.
Brzuch jest powodem, że człowiek tak łatwo nie uważa się za Boga.
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości